Διαγόρας ο Μήλιος

Τα είδωλα κάνουν τα καλύτερα καυσόξυλα

Περί 97% χριστιανορθόδοξου έθνους

Posted by Διαγόρας ο Μήλιος στο 2007/06/25

Θα σας πω μία ιστοριούλα από την παιδική μου ηλικία η οποία ρίχνει κάποιο φως στην αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων του κράτους σύμφωνα με τα οποία το 97% των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Το 1984, όταν ήμουν 15 ετών, έκανα αίτηση για έκδοση αστυνομικής ταυτότητας. Γι αυτή την αίτηση χρειαζόταν πιστοποιητικό γέννησης, την έκδοση του οποίου ζήτησαν οι γονείς μου από την κοινότητα στην οποία ήμουν εγγεγραμμένος. Όταν έφτασε το πιστοποιητικό γέννησης στα χέρια μου, παρατήρησα ότι πέρα από τα στοιχεία που λογικά θα περίμενε κανείς να καταγράφονται σε ένα τέτοιου είδους έγγραφο, όπως όνομα, τόπο γέννησης και ημερομηνία γέννησης, υπήρχε και ένα στοιχείο που λεγόταν «Θρησκεία».

Ρώτησα τους γονείς μου να μου εξηγήσουν για ποιό λόγο αναγράφεται η θρησκεία μου στο πιστοποιητικό γέννησής μου, καθώς το έβρισκα περίπου τόσο λογικό όσο το να αναγράφεται η αγαπημένη μου ποδοσφαιρική ομάδα, ή το πόσες ζάχαρες θέλω στον καφέ μου, αλλά δεν ήξεραν να μου απαντήσουν.

Μου προκάλεσε επίσης έκπληξη το γεγονός ότι σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησής μου ήμουν «Χριστιανός Ορθόδοξος», καθώς δεν θυμόμουν να μου είχε ζητηθεί ποτέ η γνώμη μου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι λοιπόν έπιασα ένα στυλό και διέγραψα τη θρησκεία από το πιστοποιητικό, και πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσω την αίτηση. Ο Αστυνόμος εκεί όμως μου είπε πως δεν μπορούσε να δεχθεί αυτό το πιστοποιητικό έτσι όπως ήταν, και πως η παραποίηση δημοσίου εγγράφου είναι σοβαρότατο έγκλημα και τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Τελικά λοιπόν η ταυτότητα εκδόθηκε με νέο πιστοποιητικό γέννησης που ζητήσαμε από την κοινότητά μας, και το οποίο δεν πείραξα προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία της έκδοσης της ταυτότητάς μου.

Η παραπάνω ιστοριούλα δεν αποδεικνύει βέβαια τίποτα, υπενθυμίζει όμως το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι επίσημες στατιστικές του κράτους σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών έχουν συνταχθεί χωρίς να έχει ποτέ ερωτηθεί ούτε ένας από αυτούς τους πολίτες. Απίστευτο, ε; κι όμως, αληθινό. Η ιστοριούλα δείχνει επίσης πως ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που ενδεχομένως να περνούσε από το μυαλό ενός πολίτη να εκφέρει γνώμη σχετικά με το ποιες θα ήθελε να είναι οι επίσημα καταγεγραμμένες θρησκευτικές του πεποιθήσεις, το κράτος δεν τον διευκόλυνε ιδιαίτερα.

Ευτυχώς, όλα αυτά έχουν περάσει. Για μερικά χρόνια ακόμα η Εκκλησία θα συνεχίσει να διατυμπανίζει το έτσι κι αλλιώς ήδη μπαγιάτικο ποσοστό του δήθεν 97% ως απόδειξη της κυριαρχίας της, και έπειτα η ενημέρωσή μας πάνω στο θέμα θα αρχίσει να προέρχεται αποκλειστικά από ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις. Μία τέτοια δημοσκόπηση έγινε πρόσφατα σε παγκόσμιο επίπεδο από την Gallup International για λογαριασμό της TNS ICAP (http://www.icap.gr/news/index_gr_7345.asp) και βρήκε πως το 86% των Ελλήνων είναι θρησκευόμενοι, οπότε κι εγώ εκτιμώ πως το ποσοστό που αντιστοιχεί σε χριστιανορθόδοξους θα πρέπει να είναι 83% με 84%.

Έτσι κι αλλιώς βέβαια, το 86% των θρησκευόμενων μας κατατάσσει ανάμεσα στις 10 πιο θρησκευόμενες από τις 68 χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, πράγμα μάλλον ντροπιαστικό, τουλάχιστον όμως ο μύθος του 97% έχει πλέον καταρριφθεί.

Και εις κατώτερα!

Διαβάστε περισσότερα για τη δημοφιλή παράνοια που ονομάζεται θρησκεία:
Θρησκεία στο ιστολόγιο του Διαγόρα
Θρησκεία σε όλο το WordPress

Copyright © 2007 Διαγόρας ο Μήλιος | Όροι Χρήσης

Τροφοδοσία περιεχομένου (RSS feed)
Κάθε άρθρο σε αυτό το ιστολόγιο
Κάθε σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο
Μόνο τα σχόλια αυτού του άρθρου

39 Σχόλια to “Περί 97% χριστιανορθόδοξου έθνους”

  1. Atheist said

    Go Atheists Go

    Πολύ είναι το 80%

    άλλο πιστευώ και αλλώ δηλώνω και καλά

  2. sfrang said

    Με τον νηπιοβαφτισμό και την ταυτόχρονη απαγόρευση αποχώρησης από την «αληθινή θρησκεία» ήδη επί Θεοδοσίου, επιδιώχθηκε να γλιτώσουν οι εκ γενετής αμαρτωλοί από τον κίνδυνο να μην πάνε στον παράδεισο αλλά να βρεθούν στην κόλαση, όπου πηγαίνουν από χέρι όλοι οι Κινέζοι, Ινδοί, Ιάπωνες, Άραβες και λοιπές μη χριστιανικές δυνάμεις :-P

    Να ευχαριστείς την Αστυνομία που σε έσωσε από το στραβό δρόμο – μελλοντικά θα το κάνει και με χαστούκια :-)

  3. whatever said

    Αυτό το «Ελλαδιστάν» που γράφεις στα δεξιά είναι εξαιρετικά προσβλητικό για όλους μας. Σε ξέρω τι προβλήματα έχεις με το στρατό αλλά θα σε παρακαλούσα να σέβεσαι.

  4. Αγαπητέ Whatever, πόσο προσβλητικό εννοείς πως είναι το «Ελλαδιστάν»; μήπως εννοείς πως είναι τόσο προσβλητικό; ή μήπως τόσο προσβλητικό;

  5. Kelsos said

    Καλά αυτό με το ανέκδοτο με το 97%. Όταν είχα περάσει από τη στρατολογία με ρωτάει η κοπέλα που έγραφε τα στοιχεία για το θρήσκευμα.. Οπότε η απάντηση μου ήταν «Η ταυτότητα γράφει Χ.Ο., αλλά βέβαια αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα…» Αλλά ναι κι εγώ ακόμα ακι το 80% για Χ.Ο. το θεωρώ υπερβολικό…

    Whatever θα ήθελα να μου εξηγήσεις ποιούς εννοείς λέγοντας όλους μας, εγώ θεωρώ ότι δεν είναι προσβλητικό και ότι αναποκρίνεται στην πραγματικότητα..

  6. Κώστας said

    Μού φαίνεται ότι όλοι σας κάνετε το κορόιδο. Το θρήσκευμα, πέραν από οποιαδήποτε ατομική θρησκευτική πίστη ή αντίληψη, έχει κατ’ εξοχήν πολιτική σημασία. Γιά παράδειγμα, η επίμονη προσπάθεια του Βυζαντίου νά διαδώσει τήν Ορθοδοξία στούς Σλαύους καί σέ άλλους είχε ώς απώτερο και κύριο σκόπο νά τούς καταστήσει πιό ευμενείς καί χρήσιμους στήν Αυτοκρατορία και όχι νά «σώσε黨τις ψυχές τους.

    Η θρησκευτική ομοιογένεια, εκφραζόμενη είτε σάν παραγματική θρησκευτική πίστη ή σάν τήρηση της παράδοσης, αποτελεί πλεονέκτημα για ένα κράτος. Γιά παράδειγμα, δέν έχετε παρά νά ρίξετε μιά ματιά στήν πρώην Γιουγκοσλαυία, ένα κράτος αποτελούμενο από έναν λαό (εξαιρουμένων των Αλβανών του Κοσυφομεδίου), μέ μία γλώσσα, τό οποίον διελύθη έξωθεν, λόγω τού ότι είχε τρείς διαφορετικές θρησκείες (Ορθόδοξοι, Καθολικοί, καί Μουσουλμάνοι). ¨Αλλο παράδειγμα, το Ιράκ σήμερα. Τά ξένα συμφέροντα τούς έχουν χωρίσει εκεί σέ Σιίτες καί Σούνηδες καί τους έχουν βάλει νά σκοτώνουν ο ένας τών άλλο.

    Τό μέχρι πρό τινος ενδιαφέρον του Ελληνικού κράτους νά διατηρήσει την θρησκευτική (καί Εθνική) ομοιογένεια ήταν, καί είναι, μία πολύ σωστή πολιτική. Το άν κάποιος ο οποίος στά χαρτιά είναι Ορθόδοξος πιστεύει, και κατά πόσον, η δέν πιστεύει, δέν απασχολεί καί πολύ τό κράτος. Εκείνο το οποίο επιδιώκεται, ή μάλλον επιδιωκόταν μέχρι πρό τινος, είναι/ήταν νά μήν γίνει η χώρα ένα μωσαικό διαφόρων θρησκειών, πράγμα πού αργά ή γρήγορα θά σήμαινε τήν διάλυση της. Υπ΄αυτό το φώς, η αναφορά στό 97% ώς Ορθοδόξων είναι ακριβής. Τό ίδιο συμβαίνει καί σέ άλλες χώρες. Π.χ., στήν Ιταλία, όπου σχεδόν το 99% είναι καθολικοί, όλοι αυτοί πιστεύουν; Τό ίδιο μπορεί νά ειπωθεί γιά όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα καί τις μουσουλμανικές.

  7. Protetios said

    Ποια ακριβως ειναι τα σημεια στο θεσμο που ονομαζεται Κρατος και στα οποια βοηθα , η ομοιογενεια , ο θρησκευτικος προσυλιτισμος σε νεαρη ηλικια , μην ξεχασουμε φυσικα και τον θρησκευτικο «φανατισμο» του λαου ?

  8. Πάρης said

    @Κώστας
    «Η θρησκευτική ομοιογένεια, εκφραζόμενη είτε σάν παραγματική θρησκευτική πίστη ή σάν τήρηση της παράδοσης, αποτελεί πλεονέκτημα για ένα κράτος. Γιά παράδειγμα, δέν έχετε παρά νά ρίξετε μιά ματιά στήν πρώην Γιουγκοσλαυία, ένα κράτος αποτελούμενο από έναν λαό (εξαιρουμένων των Αλβανών του Κοσυφομεδίου), μέ μία γλώσσα, τό οποίον διελύθη έξωθεν, λόγω τού ότι είχε τρείς διαφορετικές θρησκείες (Ορθόδοξοι, Καθολικοί, καί Μουσουλμάνοι). ¨Αλλο παράδειγμα, το Ιράκ σήμερα. Τά ξένα συμφέροντα τούς έχουν χωρίσει εκεί σέ Σιίτες καί Σούνηδες καί τους έχουν βάλει νά σκοτώνουν ο ένας τών άλλο.»

    Τώρα μάλιστα! Το βρήκες! Και στη Δύση καμία χώρα δεν είναι αμιγής θρησκευτικά, αλλά δεν διαλύονται. Αυτό πώς εξηγείται; Η διαφορά είναι η ωριμότητα των πολιτών. Οι κοινωνίες που ανέφερες (και η ελληνική, κάπως λιγότερο) είναι πολιτικά οπισθοδρομικές. Δεν είναι λοιπόν τα δόγματα η αιτία και οι θρησκείες. Απλώς αυτές οι θρησκείες χρειάζονται πολιτικά εξελιγμένες κοινωνίες που θα τις τιθασσεύουν και θα τις ελέγχουν.

  9. kabamaru said

    @Κώστας

    Η θρησκεία δρα ώς διαχωριστής(κατηγοριοποιητής) ανθρώπων/κοινωνιών και από κει ξεκινάν όλα τα στραβά(εντάξει δεν είναι η μοναδική παράμετρος και άλλα πράγματα διαχωρίζουν αλλά οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται γι’ αυτά – πχ ποδόσφαιρο …. ). Φαινομενικά ΜΙΑ θρησκεία προσφέρει ομοιογένεια. Μάλλον αυταρχικό(γιατί θα πρέπει να αναγκαστούμε να πιστέψουμε ΟΛΟΙ σε μία συγκεκριμένη θρησκεία;). Παρόλα αυτά αυτή είναι μια μάλλον κοντόφθαλμη θεώρηση για να στηρίξουμε κάτι τόσο σημαντικό όπως η συνοχή μιας κοινωνίας (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Γιατί από τη στιγμή που έχουμε κατοχυρωμένες θρησκευτικές ελευθεριές θα υπάρξουν >2 θρησκευτικές ομόδας και σίγουρα θα προκύψουν διαφορές μεταξύ τους.
    Φαντάζομαι «κράτος» εννοείς έναν κεντρικό σχεδιασμό υποβολής απόψεων στο συλλογικό συνειδητό, ειδάλως τι εννοείς όταν λες ότι το κράτος θέλει ομοιογένεια και προσπαθεί να τη διατηρήσει μέσω ψευδεπίγραφων στατιστικών που αναπαράγει. Φαντάζομαι υπονοείς ότι αναπαράγεται από επίσημα χείλη το ‘κοινωνία 97% χριστιανών’ με σκοπό να μας το περάσουν ώς de facto αλήθεια – συμορφωθείτε σ’αυτήν!.
    Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τέτοιο κράτος αλλά ακόμα και αν είναι η απάντηση στο ζήτημα αυτό δεν είναι «μια θρησκεία για καλύτερη ομοιογένεια» αλλά «καμία θρησκεία» για πλήρης.

  10. Blade said

    Από την στιγμή που ακόμη και σήμερα η Ελλαδα (βάση Σύνταγματος της) ΔΕΝ είναι κράτος πολιτών, αλλά ενα θεοκρατικο, φονταμενταλιστικό ορθόδοξο κράτος που ασκεί την εξουσία του στο ονομα της Αγίας Τριάδας και ελέο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού,οι ελέο πολιτών αυθαίρετες στατιστικές είναι κάτι αναμαινόμενο. Το ότι έγινε μια μικρή στατιστική % διόρθωση προς τα κάτω κάθε άλλο παρά παραγορητικό είναι. Το αντίθετο.

  11. Blade said

    @kabamaru:
    «….από τη στιγμή που έχουμε κατοχυρωμένες θρησκευτικές ελευθεριές…». Ποιόι είναι αυτοί που «εχουμε»?
    Δηλ., το ελληνικό Δημοκρατία-Σύνταγμα-Κράτος εξασφαλιζει την ισοτιμη μεταχειριση καθώς και την ανεξιθρησκεια ολων των πολιτών της χωρας? Δεν νομίζω.
    Στην ισχύουσα πραγματικότητα, αυτό που έχουμε είναι θεσμοθετημενες απο το Συνταγμα διακρισεις και κάποιες προσχηματικές δικλείδες ασφαλείας για τους μη Χ.Ο.

    Σε μια Δημοκρατία,τα δικαιώματα που το σύνταγμα κατοχυρώνει στους πολίτες της είναι δικαιώματα που τους αναγνώριζει και απαιτεί η πλειοψηφία των πολιτων της και όχι δικαιώματα που ανάγονται σε κάποιο υπέρτατο δίκαιο.
    Όσο η πλειοψηφια των ελλήνων μένει τύφλά προσκολλημένη σε μια μυθοπλαστική ταυτότητα η/και σε μια εξ’ανατολάς προδιάθεση ωχαδελφισμού, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.
    Τα πάντα είναι θέμα παιδείας, λένε οι Έλληνες. Στην Ελλάδα όμως η παιδεία είναι θέμα Συντάγματος Και αν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στις βασικές για μια Δημοκρατία διατάξεις, η ελληνική παιδεία, και άρα οι ελληνες πολίτες, θα παραμείνουν υπό την κηδεμονία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού.

  12. Δημήτρης213 said

    Καλά τελείως αποτυχημένη Ανθελληνική προπαγάνδα κάνετε.

    Έλεος.Τι να πω.Αγγίζετε τα όριο της αμορφωσιάς και των παρωπίδων.

    Ότι σας λένε βρίσκετε μια ασάφεια να το καταρρίψετε.
    Ο Διαγόρας ως Πρωτεργάτης Χριστιανομάχος και Ανθέλληνας παραθέτει 2 ανούσιου περιεχομένου λινκ για να δικαιοληγήσει την άκρως προσβλητική έκφραση Ελλαδιστάν.
    Τόσα ξέρει τόσα λέει.Επειδή ένας ή 100 ή 1000 μπάτσοι είναι φασίστες και ρατσιστές , σημαίνει οτι είναι όλοι;Και αν είναι όλοι οι μπάτσοι σημαίνει οτι είναι και όλοι οι Έλληνες;Διαγόρα με ένα 10χρονο να μιλήσεις τέτοια πατάτα δε θα ξεστομίσει.Όποτε σε συμφέρει γενικεύεις το φαινόμενο , όποτε δε σε συμφέρει το οριοθετείς.Αστείος καταντάς.

    Εμ το άλλο το άρθρο; Με τον δήθεν κομπλεξισμό αμς απέναντι στους Βορειευρωπαίους;
    Χχαχαχχαχ
    Αυτό και αν είναι γελοίο.Συγγνώμη κιόλας.
    Γνωρίζεις αγαπητέ οτι αυτοί που εσύ τους καμαρώνεις , έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας;Είναι τυχαίο;Οι άνθρωποι δεν βρίσκουν νόημα στη ζωή.Δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ και για τίποτα.Τι να ζηλέψουμε απο αυτούς;Κάτι τύποι σαν εσένα εξοργίζουν τον κόσμο και δημιουργούν ρεύματα τάχα «εθνικιστικά».

    Απ’ότι εχω καταλάβει είσαι απο τους τύπους που ονειρεύονται την αναβίωση του ΑρχαιοΕλληνικού πολιτισμού.
    Ξύπνα λοιπόν και δες οτι δεν γίνεται αυτό.Δεν υπάρχει.Δεν στέκει.
    Ενα κράτος διαμορφώνεται αναλόγως την εποχή.Θυμήσου που θα ήσουν τώρα αν είχαμε ακόμη αυτές τις ιδέες.Ρωμαική Επαρχία θα ήσουν.

    Προς Θεού , δεν μειώνω την προσφορά.Οι αρχαίοι Έλληνες έφεραν το φως , τον πολιτισμό , τη γνώση.Προσέφεραν τα πάντα στον σύγχρονο κόσμο.Αλλα οι σημερινοι οπαδοί τους είναι το ελάχιστο αστείοι.

    Σαν τη διαφήμιση του ΟΤΕ.Για όλα φταίει ο Χριστιανισμός ε;
    Που δεν μπορούμε να κάνουμε ενα βήμα μπροστα φταίει ο Χριστιανισμός.
    Που οι Παπάδες είναι παιδεραστες , φταίει ο Χριστιανισμός.
    Που εμείς είμαστε αμόρφωτα , κοιμώμενα ζώα , φταίει ο Χριστιανισμός.
    Που κυριαρχεί το ρουσφέτι , φταίει ο Χριστιανισμός.

    Ρε δεν κοιτάμε τα χάλια μας καλύτερα;
    Φτύστε την καραμέλα και δείτε καθαρά.
    Ο χριστιανισμός είναι ιδέα , αγάπη , αλλυλεγγύη.
    Αν ήμασταν σωστοί απέναντι στον Θεό , δεν θα ήμασταν σε αυτό το χάλι σήμερα.

    Αλλα ξέχασα…Για όλα φταίει ο Χριστιανισμός…

  13. Αγαπητέ Δημήτρη213, υπάρχουν τόσα πολλά άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο που κατακρίνουν πράγματι αυτό καθ’αυτό το χριστιανισμό, για την μισαλλόδοξη οπισθοδρομική απάτη που είναι· σε τούτο εδώ βρήκες να αφήσεις σχόλιο, που δεν αποπειράται καν κάτι τέτοιο; Εδώ αγαπητέ το μόνο που κάνω είναι να παραθέσω μερικές σκέψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η στρατιστική που θέλει τον πληθυσμό της Λαϊκής Θεοκρατίας του Ελλαδιστάν™ (© Διαγόρας) χριστιανορθόδοξους κατά 98%. Αν έχεις να πεις κάτι γι’αυτό το ποσοστό πες το. Αν θέλεις αντιπαράθεση με επιχειρήματα υπερ και κατά της θρησκείας σου, πήγαινε σε κάποιο άλλο από τα τόσα άλλα άρθρα που έχω γράψει σχετικά με το θέμα. Αλλά που είσαι, γράψε επιχειρήματα, όχι θέσφατα.

    Όσο για την κατανόησή σου ότι είμαι «απο τους τύπους που ονειρεύονται την αναβίωση του ΑρχαιοΕλληνικού πολιτισμού», κάνεις λάθος. Πιάστηκες από ενδείξεις, τις οποίες ερμήνευσες κατά το δοκούν για να καταλήξεις σε αυτή την κατανόηση, και όχι από πραγματικές δηλώσεις μου. Που και που παρουσιάζεται κάποιος εδώ που έχει κάνει αυτή την παρεξήγηση μόνο και μόνο επειδή με βλέπει να έχω αρχαίο ψευδώνυμο, αρχαίο avatar, και να αποδίδω στους αρχαίους την εκτίμηση που τους αρμόζει. Δεν αναπολεί κατ’ανάγκη την αναβίωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού ο καθένας που εκτιμά τον πολιτισμό εκείνο. Ένας δυτικού τύπου πολιτισμός το Ελλαδιστάν θα με ικανοποιούσε ιδιαίτερα, αν μπορούσαμε μόνο να αποτινάξουμε την ανατολίτικη λαίλαπα των τελευταίων δύο χιλιετιών, τη βάρβαρη, πρωτόγονης εβραϊκής έμπνευσης τυραννική δεισιδαιμονία, και τον τουρκόσπορο απ’το μυαλό μας.

  14. Iokaste said

    Αφενώς Διαγόρα έχεις 1000 δίκια με το post, μας κάνουν Χριστιανούς Ορθόδοξους θέλουμε δεν θέλουμε και τώρα πρέπει να τρέχω στα ληξιαρχεία να αλλάζω τα πιστοποιητικά… Άστα να πάνε…

    Και αφετέρου, βρε Δημήτρη213, να σε ρωτήσω κάτι; Γιατί σε ενοχλεί τόσο πολύ η κριτική του Διαγόρα σε κάποια πράγματα; Γιατί πρέπει αμέσως να τον κατηγοριοποιήσεις και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο και δεν πάει καν ο νους σου στην πιθανότητα απλά να αγαπά την χώρα του, να τον στεναχωρούν και ενοχλούν κάποιες καταστάσεις και να θέλει να τις επισημάνει με την ελπίδα ότι μέσα από την κριτική μπορεί να επέλθει κάποια βελτίωση;

    Στα ρωτάω όλα αυτά γιατί κι εγώ έχω δεχτεί παρόμοια αντιμετώπιση πολλές φορές από διάφορους και αναρωτιέμαι, γιατί επειδή θαυμάζω κάποια πράγματα από την αρχαία Ελλάδα και απεχθάνομαι κάποια από την «νέα» Ελλάδα πρέπει να καταλήγει ο άλλος στο συμπέρασμα ότι θέλω αναβίωση του ΑρχαιοΕλληνικού πολιτισμού, ότι δεν αγαπάω την χώρα μου, οτί έχω ξενομανία και διάφορα τέτοια περίεργα;;; Απλά θέλω να αλλάξουν σήμερα κάποια πράγματα, αλλά όχι με βάση το τι γινόταν κάτι αιώνες πριν, αλλά με βάση το τί γίνεται στον 21ο αιώνα σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες και με βάση την λογική μου.

    Και ναι, αν μια χώρα υπερέχει σε κάποια θέματα φυσικά και θα το πω και θα θελήσω να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της σαν χώρα, γιατί κακό είναι; Δηλαδή εσύ τα βρίσκεις όοοοολα τέλεια πια στην Ελλάδα; Δεν σημαίνει φυσικά ότι πιστεύω ότι όλα στην Νορβηγία πχ είναι άψογα και στην Ελλάδα χάλια, ας καταλαβαίνουμε λίγο αυτά που διαβάζουμε και ας μην καταλήγουμε στα εύκολα συμπεράσματα (στερεότυπα έχουν καταντήσει πια) πριν καν δούμε ένα κείμενο…

    Για να μην ξεκινήσω να σχολιάζω το ότι «Ο χριστιανισμός είναι ιδέα , αγάπη , αλλυλεγγύη». εσείς «φτύστε την καραμέλα και δείτε καθαρά» ότι ή δεν έχει κάμία σχέση ο χριστιανισμός μ’αυτό που περιγράφεις ή η θρησκεία σας είναι θύμα μιας ανάξιας εκκλησίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και θα χρειαστεί να αλλάξει πορεία μπας και γίνει όντως ο χριστιανισμός μια θρησκεία αγάπης και αλλυλεγγύης και τότε θα σταματήσουμε κι εμείς οι υπόλοιποι να την κρίνουμε – και για την ιστορία, δεν γεννήθηκα άθρησκη, κι εγώ με την πλύση εγκεφάλου μεγάλωσα, τα αίσχη που είδα με απώθησαν και αν ίσχυε αυτό που λες στ’αλήθεια μπορεί να ήμουν ακόμα χριστιανή.

  15. Δημήτρης213 said

    Καλησπέρα.

    Καταρχάς αν σε προσέβαλλα (που δεν το νομίζω) να ζητήσω συγγνώμη.
    Στο θέμα τώρα.
    Το έγραψα μία το έγραψα δύο.Θα το ξαναγράψω.Γιατί επιμένετε να κατηγορείτε τον Χριστιανισμό ως ιδέα , ενώ ξέρετε πολύ καλά οτι όποια στραβά έχει είναι ευθύνη ανθρώπων και δη ηλιθίων.

    Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.Ειρωνευτείτε , κατηγορείστε, γελοιοποιείστε όσο θέλετε.
    Αλλα ξεκαθαρίστε οτι το κάνετε σε ανθρώπους που κάνουν λάθος και πολλές φορές εγκληματικούς χειρισμούς.

    Όμως δεν βλεπω να το κάνετε αυτό.Παρα μόνο να βεβηλώνετε τον ίδιο τον Χριστιανισμό.Να γίνεστε ένα με αυτούς που κατηγορείτε.
    Τόσο μίσος πια που αδράξατε την ευκαρία για 2 ανώμαλους παπάδες και αλλες 5 αρρωστημένες καλόγριες να ξεφτιλίσετε μια ιδέα.Την μέγιστη επι γης.Που αν ζούσαμε βάση αυτής θα ήμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι.

    Iokaste είπε:
    «δεν έχει κάμία σχέση ο χριστιανισμός μ’αυτό που περιγράφεις ή η θρησκεία σας είναι θύμα μιας ανάξιας εκκλησίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και θα χρειαστεί να αλλάξει πορεία μπας και γίνει όντως ο χριστιανισμός μια θρησκεία αγάπης και αλλυλεγγύης και τότε θα σταματήσουμε κι εμείς οι υπόλοιποι να την κρίνουμε»

    Ακριβώς εδώ επιβεβαιώνομαι.Σε ένα παραλήρημα μισικακίας τα έβαλες όλα στον αχταρμά.Θρησκεία ,ιδέα ,Εκκλησία ,εσείς οι δίκαιοι κριτές , οι τελοιοι ,οι αλάνθαστοι,που γνωρίζετε οτι εμείς ακολουθούμε λαθος πορεία ενω εσείς τη σωστή.

    Αγαπητή μου Iokaste θα σε παρακαλούσα να ξεχωρίζεις απο εδω και πέρα τις έννοιες Θρησκεία , Εκκλησία , Ιδέα , Άνθρωπος γιατί αλλιώς εύκολα οδηγείτε καποιος σε παρόμοια λανθασμένα συμπεράσματα με τα παραπάνω.

    Αγαπητέ Διαγόρα , μου είσαι εξαιρετικά συμπαθής γιατί φαίνεται οτι είσαι πολύ μορφωμένος και σκεπτόμενος άνθρωπος.Απλά τυγχάνει κατα τη γνώμη μου να είσαι «θύμα» (συγχωρεσε την έκφραση μου) του αντιχριστιανικού προπαγανδισμού.Πιθανόν και εγώ να είμαι «θύμα» του χριστιανικου προπαγανδισμού δεν το παίζω έξυπνος.Την αποψή μας λέμε.

    Προκαταβολική συγγνώμη για όποιον προσβληθεί.Και επίσης δεν είχα την δυνατότητα να γράψω σε άλλο θέμα καθώς το google με οδήγησε σε αυτό και δεν «εξερεύνησα» το site σου περισσότερο , υπόσχομαι να το κάνω όμως.

  16. Iokaste said

    Δεν προσβλήθηκα, απλά ήθελα να δω πως σκέφτεσαι. Δεν υπάρχει κανένα μίσος, όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, έχω φίλους χριστιανούς και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν σκοτωνόμαστε.

    Δεν κατηγορώ τον Χριστιανισμό, παρόλο που σε κάποια πράγματα δεν συμφωνώ με το δόγμα του, και δεν με ενοχλούν οι Χριστιανοί γενικά. Αλλά ναι, έχω πρόβλημα στο να διαχωρίσω την έννοια Θρησκεία και Εκκλησία. Ξέρεις πόσες φορές έχω βρεθεί εκεί που είσαι να λέω αυτά που λες σε άτομα σαν τον Διαγόρα κι εμένα τώρα; Κι εγώ έτσι σκεφτόμουν, ότι είναι έννοιες διαφορετικές, κι ότι εγώ ήμουν Χριστιανή, σωστή όπως πίστευα, οπότε το τί κάνει η εκκλησία δεν με αφορά. Έλα που με αφορά. Και το τί κάνει τώρα και το τί έχει κάνει γενικότερα στην ιστορία της.

    Το θέμα είναι ότι αν μια εκκλησία που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει μια θρησκεία κάνει τραγικά λάθη και εγκλήματα, τότε η θρησκεία που βρίσκεται; Μια θρησκεία υπάρχει όσο υπαρχουν πιστοί, και είναι ό,τι είναι οι πράξεις τους. Το να λέω ότι ο Χριστιανισμός είναι η Θρησκεία της αγάπης και στο όνομά της να σκοτώνω κόσμο είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Κι όσο οι Χριστιανοί διαχωρίζουν την θρησκεία τους από την εκκλησία μόνο στα λόγια (κάποιοι, γιατί κάποιοι άλλοι δεν την διαχωρίζουν καν) δίνουν στην εκκλησία την δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί σαν στατιστικές για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της που κάθε άλλο παρά αγνοί είναι.

    Θέλω να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει καμία μισικακία όπως αναφέρεις, πίκρα και απογοήτευση ίσως ναι, αλλά αυτά που υποστηρίζω είναι αποτέλεσμα συζητήσεων, σκέψεων και ανάγνωσης σχετικών βιβλίων που διαρκεί 8 χρόνια τώρα. Οπότε νομίζω μετά από τόσο καιρό κακία και μίσος και να υπήρχαν αρχικά θα είχαν ηρεμίσει πια… Αυτό που λέω και σχολιάζεις το πιστεύω, ο Χριστιανισμός δεν εφαρμόζεται όπως υποτίθεται ότι θα έπρεπε, οπότε πρέπει να αλλάξει η εκκλησία και αυτό θα γίνει μόνο με πίεση των πιστών, κάνω λάθος;

    Κι όσο για αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους χριστιανούς (και μπορεί να είναι και κάποιες φορές) είναι μια αγανάκτηση κατά την γνώμη μου, γιατί στην Ελλάδα είσαι υποχρεωμένος να είσαι Χριστιανός και φροντίζουν να μας το θυμίζουν με κάθε ευκαιρία. Πίστεψε με, αν δεν ήσουν Χριστιανός και είχες να αντιμετωπίσεις το λιγότερο μια προκατάληψη συνεχώς(μα γιατί όλοι με ρωτάνε αν είμαι σατανίστρια όταν τους λέω ότι δεν είμαι χριστιανή, έλεος δηλαδή και μην σου φαίνεται ακραίο, με έχουν ρωτήσει πάρα πολλοί)που μπορεί να κορυφωνόταν και σε ρατσιστικές προσβολές θα είχες ίσως κι εσύ μια επιφυλακτική και αρνητική πιθανώς στάση. Για την ιστορία επίσης να πω (κατι που θεωρώ αυτονόητο αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το θεωρούν και οι άλλοι) ότι δεν είμαι και υπέρ των ατόμων που λένε ότι όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να πεθάνουν και κάτι τέτοιες βλακείες…

    Είναι πολλά αυτά που μπορώ να πω, και χωρίς καμία κακία επαναλαμβάνω. Θα μου επιτρέψει ο Διαγόρας να χρησιμοποιήσω λίγο ακόμη από τον χώρο του ελπίζω για 2 παραδείγματα…

    Πήγαινα γυμνάσιο και ήθελα να πάρω ένα βιβλίο του Stephen King, το πρώτο μου κι όλας, και ήμουν με την μητέρα μου και ήρθε ένας «κύριος» που κοιτούσε κι αυτός βιβλία και μας άρχισε το κύρηγμα ότι αυτό το βιβλίο ήταν σατανιστικό και αντιχριστιανικό (λες και τον ρωτήσαμε). Για να μην τα πολυλογώ, χαμός έγινε αν μπορούσε να μας βγάλει στο σύνταγμα για λιθοβολισμό θα το έκανε (Χριστιανές κι οι 2 τότε ετσι;!!). Θα μου πεις ακραίο παράδειγμα; Θα σου πω συμβαίνει δυστυχώς, και δεν ήταν ο πρώτος μη συζητήσιμος Χριστιανός που έχω γνωρίσει, που να του λες ρε ανθρωπε κι εγώ Χριστιανή είμαι χαλάρωσε λιγάκι και να είναι στην φάση εσύ έπρεπε να αφοριστείς…(μην παρεξηγηθούμε, έχω γνωρίσει και πολλούς συζητήσιμους).

    Το δεύτερο και τελευταίο παράδειγμα είναι για εδώ που ζω (Βόρεια Ουαλία) που ο καθένας είναι ό,τι θέλει, σοβαρά τόσες θρησκείες μαζεμένες δεν περίμενα ποτέ να δω. Ε μόνο οι Χριστιανοί βγαίνουν κάθε Σάββατο και Κυριακή στον κεντρικό δρόμο και μοιράζουν φυλάδια, τραγουδάνε, πιάνουν τυχαίους περαστικούς και τους αρχίζουν στις ιστορίες. Θα μου πεις, οκ, είναι μεσα στην κουλτούρα τους να εκφράζουν την πίστη τους έτσι, εμένα όμως που έχω μόνο 2 πρωινά την εβδομάδα ελεύθερα και πάω την βόλτα μου εκεί, δεν μου αρέσει να ακούω τροπαρια και δοξασίες πρωί πρωί και ουτε μου αρέσει να δίνουν φυλλάδια στα παιδιά. Θεωρώ την πίστη κάτι πολύ προσωπικό που δεν πρέπει να γίνεται βούκινο. Τέλος πάντων, ξέφυγα από το θέμα, ήθελα απλά να πω ότι καλώς ή κακώς δεν γίνεται να διαχωρίζουμε μια θρησκεία από τις πράξεις του συνόλου των πιστών της και της εκκλησίας που την αντιπροσωπεύει.

    Sorry για το κατεβατό, άμα αρχίσω να μιλάω/γράφω ξεχνάω να σταματήσω :s

  17. Η Ιοκάστη με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα προσθέσω κι εγώ το σεντονάκι μου.

    Κατ’αρχήν, να πω ότι το ενδιαφέρον μου να ασχολούμαι με τους χριστιανούς θα ήταν πολύ μικρότερο αν δεν γινόντουσαν εκείνοι πρώτοι ερειστικοί, αν η παρουσία τους στην κοινωνία δεν ήταν τόσο ασφυκτική, αν το ιερατείο τους δεν ζούσε εις βάρος της τσέπης μου, αν δεν καταπατούσαν το δικαίωμά μου στην ανεξιθρησκεία, αν δεν ασκούσαν προσηλυτισμό στα παιδιά μου (απειλώντας με παράλληλα με φυλακή αν εγώ τυχόν ασκήσω προσηλυτισμό στα παιδιά τους), κλπ.

    Αν το ζήτημα ήταν απλά φιλοσοφικό, τύπου «επιστήμη εναντίον δεισιδαιμονίας», θα το αντιμετώπιζα κι εγώ αναλόγως, και θα είχαμε ωραίες φιλοσοφικές αναζητήσεις δίπλα στο τζάκι, και θα ήταν όλα σε γενικές γραμμές κόσμια. Αλλά, βλέπεις, αντί γι’αυτό έχουμε καταπίεση, και όπου υπάρχει καταπίεση, πρέπει να είναι αναμενόμενη κάποια οργή, και η οργή δεν συνηθίζει να εκδηλώνεται με κόσμιο τρόπο. Εν πάσει περιπτώσει, η οργή μου εκφράζεται με λόγια και εικόνες, δεν καίω εκκλησίες, δεν πυροβολώ κληρικούς, και δεν εκτρέφω λιοντάρια στο υπόγειό μου ταΐζοντάς τα με χριστιανούς.

    Όπως είπε και η Ιοκάστη όμως, δεν βλέπω κάποιο λόγο για να κάνω κάποιον διαχωρισμό ανάμεσα στα σύμβολα κάποιας πίστης και στη θρησκεία που προέκυψε απ’αυτά, ή ανάμεσα σε μία θρησκεία και την εκκλησία που την αντιπροσωπεύει, ή ανάμεσα σε κάποιο κακό ιερατείο και κάποιο καλό ποίμνιο, ή ανάμεσα σε καλούς χριστιανούς και κακούς χριστιανούς. Οι καλοί χριστιανοί επιτρέπουν την ύπαρξη των κακών χριστιανών, και όλοι μαζί ασκούν τη θρησκεία τους στο σβέρκο μου. Είναι όλοι συνυπαίτιοι, και συνυπαίτια είναι επίσης η πίστη τους, και ο θεός τους ακόμα, αν θα μου δοθεί η λογοτεχνική άδεια να προσωποποιήσω μία ανύπαρκτη οντότητα για να της αποδώσω ευθύνες.

    Τώρα, πρόσεξε: ακόμα και να μην υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα που ουσιαστικά με φέρνουν σε (εικαστικά πάντα) εμπόλεμη κατάσταση με τους χριστιανούς, ακόμα δηλαδή και αν η μόνη μας διαφορά ήταν φιλοσοφική, και πάλι θα υπήρχε άπλετος χώρος για αντιπαράθεση: θεωρώ όλο το θεωρητικό οικοδόμημα του χριστιανισμού παρανοϊκό, πρόστυχα υποκριτικό, και βλαβερό για τη διανοητική ανάπτυξη του ανθρώπου, ακόμα και χωρίς να λογαριάσω την επιπλέον διάσταση που προσθέτουν στην εικόνα οι θρησκείες και τα δόγματα, με τις θηριωδίες και τις ανείπωτες δυστυχίες που ιστορικά προκάλεσαν. Το θεωρητικό υπόβαθρο είναι κάλπικο.

    «Μα», θα μου πεις, «το αγαπάτε αλλήλους είναι κάλπικο»; Όχι βέβαια, αλλά αυτό κατ’αρχήν δεν ονομάζεται θεωρητικό υπόβαθρο, έπειτα δεν είναι αποκλειστικότητα του χριστιανισμού, και τέλος και πιό σημαντικά, δεν περιορίζεται σε αυτό όλη η θεωρία του χριστιανισμού. Οποιαδήποτε ιδεολογία μοιάζει αγγελική αν τη συνοψίσεις σε ένα δήθεν απόσταγμα της μίας πρότασης, και είμαι βέβαιος πως αν το προσπαθήσω λίγο θα σου βρω ένα απόφθεγμα που θα δίνει το απόσταγμα του φασισμού κατά τρόπο που θα τον κάνει ν’ακούγεται σαν ένα θεσπέσιο ιδανικό για το οποίο αξίζει κανείς να σκοτώσει και να πεθάνει. (Και το γεγονός και μόνο ότι πάμπολλοι έχουν ακριβώς σκοτώσει και πεθάνει για τέτοιου είδους ιδανικά, αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές.)

    Ο χριστιανισμός λοιπόν δεν είναι μόνο «αγαπάτε αλλήλους», αλλά είναι επίσης και «είστε όλοι τιποτένιοι, βρώμικοι και κακοποιοί,» και «πρέπει να ντρέπεστε γι’αυτό,» και «θα το πληρώσετε αυτό,» και «δοξάστε κάποιον αόρατο γεράκο που κατοικεί στον ουρανό για να σας συγχωρέσει». Είναι δηλαδή ακριβώς αυτό το «αγάπα με ή κάηκες», χωρίς μεταφορές, χωρίς παρομοιώσεις, χωρίς υπερβολές, χωρίς υπεκφυγές. Αυτό είναι το γυμνό νόημα.

    Και το μόνο που κάνω εγώ είναι να λέω τα πράγματα όπως έχουν.

  18. […] γι’ αυτό.ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑΓνωμικό #136ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΟΠερί 97% χριστιανορθόδοξου έθνουςBBC News: Δανή γυναίκα ένοχος ακρωτηριασμού γεννητικών […]

  19. Διαγόρα τα ίδια τραβάω κι εγώ με αυτή την «αναβίωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού» και τέτοιες μπαρούφες. Ξέρεις, όταν δεν μπορούν να σε πιάσουν από κάπου τότε δημιουργούν αυτοί ένα σημείο κολλώντας σου μια ταμπέλα. Άλλωτσε στο ελλαδιστάν ισχύει ακόμα το signum rebrobatoris.

    ————————————
    2009-01-30, 19:02

    όσο περνούν τα χρόνια ο αριθμός του ποιμνίου θα μειώνεται συνεχώς αφού πλέον ούτε η νηπιοβάφτιση είναι υποχρεωτική ούτε η αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η μείωση θα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, προσπαθούν να την καθυστερήσουν όσο το δυνατόν και αυτό επεμβαίνοντας στην παιδεία και την πολιτική, στα εντός του ελλαδιστάν δηλαδή που μπορούν ακόμα να επεμβαίνουν.

  20. Επ, Κλείτωρ, χαίρομαι που σε βλέπω από εδώ. Το signum reprobatoris έψαξα να το βρω αλλά δεν το βρήκα, τι σημαίνει;

    Ελπίζω πως κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι στους αριθμούς των χριστιανών, παρά στον φασισμό της πλειοψηφίας που επιβάλλουν. Ας απελευθερωθούμε από αυτό τον φασισμό, και δεν πα να αυξηθεί ο αριθμός των χριστιανών κιόλας!

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα λειτουργούν βάσει πελατειακών σχέσεων με τους ψηφοφόρους, κι έτσι περισσότερη σημασία έχει το τι θέλουν οι πολλοί παρά το τι είναι δίκαιο. Κατά συνέπεια, θα χρειαστει πρώτα να μειωθούν οι αριθμοί των χριστιανών πριν δούμε άσπρη μέρα. Και επειδή όπως κι εσύ είπες η μείωση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, πρέπει να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το χεράκι μας για να την επιταγχύνουμε! Ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις αν πω το γνωστό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»!

  21. βρέ πάντα διαβάζω εδώ αλλά δεν γράφω γιατί είναι πολλά τα θέματα και θέλω σελίδες ολόκληρες αλλά που χρόνος…. :(
    αυτόν τον καταραμένο τον φασισμό το έχουν επιβάλλει παντού και στην Αθηνά και στην χείρα, ναι να συσπειρωθούμε κι εγώ μαζί σας, το πήρα απόφαση θα έρχομαι (αν συμφωνείτε) στις συνάξεις σας κι ότι θέλω και μπορώ θα προσφέρω.

    ————————————
    2009-01-30, 19:52

    σήμα των καταραμένων. Παλιά αντί για ταμπέλα τους σημάδευαν με πυρωμένο σίδερο στο κούτελο. Ποιούς; Συνήθως αυτούς που μάζευαν βότανα ή έθεταν ερωτήματα που δεν άρεσαν αν εννοείς τι εννοώ.

  22. Να πω κι εγώ την κουβεντούλα μου στο Δημήτρη;

    Σύμφωνα με το χριστιανισμό, υπάρχουν κάποια ιερά μυστήρια, σωστά; Και με τα ιερά μυστήρια τελούνται μεταμορφώσεις στην ψυχή όσων μετέχουν, σωστά; Με τη βάπτιση ας πούμε, ή με το χρίσμα του ιερέα, σωστά;

    Αν όντως τα ιερά αυτά μυστήρια έχουν τη δύναμη που ο χριστανισμός λέει ότι έχουν, θα περιμέναμε τουλάχιστον να είναι αυξημένα τα ποσοστά των ηθικά ορθών ανθρώπων (με τα χριστιανικήα ηθικά πρότυπα πάντα) μεταξύ των χριστιανών, και δη μεταξύ των ιερέων (κανονικά θα περιμέναμε να είναι όλοι παναγίες, αλλά αφήνω και περιθώριο σφάλματος στον ύψιστο, όπως βλέπεις είμαι επιεικής). Όχι μόνο δεν παρατηρουύμε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα βλέπουμε αυξημένα ποσοστά ανηθικότητας ανάμεσά τους, και δη μεταξύ των ιερέων!

    Να μη μιλάμε λοιπόν για «έναν δυο ανώμαλους ιερείς και δυο τρεις διεστριαμμένες καλόγριες». Πρώτον δεν είναι ένας και δύο, είναι δεκάδες. Δεύτερον και σημαντικότερον, αν η μέθοδος που προτείνει ο χριστιανισμός για πνευματική εξύψωση ήταν αποτελεσματική, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ.

    Λοιπόν να μη λέμε ότι φταίνε οι άνθρωποι και δε φταίει ο ίδιος ο χριστιανισμός. Το χριστιανισμό ακολούθησαν και έφτασαν εκεί που έφτασαν.

    Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο χριστιανισμός είναι άχρηστος, μια που δεν πέτυχε να τους επηρεάσει όπως ισχυρίζεται. Στη χειρότερη μπορούμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνος και βλαβερός, αν υποθέσουμε ότι όντως τους επηρέασε και κατέληξαν εκεί που κατέληξαν.

  23. Αορατη Μελανη με κολαζεις βαζοντας με στον πειρασμο να απαντησω.
    Υπαρχει πρωτα από ολα το αυτεξουσιο και η αυτοδιαθεση του προσωπου ακομα και βαπτισμενου και δευτερον τα μυστηρια δεν ειναι μάγια. Ειναι αμφιδρομα. Ως μυστηριακη θεωρειται η προσεγγιση του θειου πτος τον άνθρωπο. Οχι ομως η προσεγγιση του ανθρωπου προς το Θειο.

    Οι ιερεις διεπονται από τους ιδιους κανονες οπως οι ΠΑΝΤΕΣ και αντιμετωπιζουν τ αιδια ακριβως δειλημματα. Αλλοι τα αντιμετωπιζουν επιτυχως, άλλοι δεν μπαινουν καν στον κοπο επειδη ειναι διεφθαρμενοι και αλλοι βρισκονται και καποια δεδομενη στιγμη η περιοδο σε πτωση για να το πληρωσουν ακριβα με την δημοσια διαπομπευση τους ενα αντιθεσει με οποιονδηποτε άλλο πολιτη. 21 πιαστηκαν για παιδεραστια τον παπα ξεφωνισαν άπαντες.

    Αν ολοι οι παπαδες που γνωρισες εσυ ηταν διεστραμενοι να αναρωτηθεις για τα μερη που συχναζεις. Η τηλεοραση δεν ειναι κριτηριο αλλα παραμορφωτικος καθρεπτης.

    Ο Χριστιανισμος ΔΕΝ ειναι οτι δηλωσει ο καθενας ουτε καν ότι δηλωσουν εκεινοι που υποτιθεται πως τον εκπροσωπουν. ο άλλος γινεται παπας για την κονόμα και ο αλλος για την εξουσια. Σοβαρολογεις αυξημενα ποσοστα ανηθικοτητας στους Χριστιανους; Ε να λοιπον γιαιτ χρειαζεται το θρησκευμα στις ταυτοτητες: Για να μπορουν να τους διαπομπευουν τα καναλια με μεγαλυτερη ευκολια.

    Δεν βλεπω ομως από τοσο ευαισθητοποιημενους ανuρωπους ΙΧΝΟΣ αναφορας στο ΑΦΜ του καθενος μας το οποιο πλεον ζητουν από τις τραπεζες μεχρι και τα περιπτερα για αγορα τσιχλας. Αυτο δηλαδη ΔΕΝ ειναι προσωπικο δεδομενο;

  24. @Diagoras

    Η λύση στο ψευδοπρόβλημα που θέτεις είναι απλή:ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

    Οι ευρωπαίοι(μπορεί το «αι» να αντικατασταθεί και με «ε» καθώς το προκύπτον λέξημα αντικατοπτρίζει ,αρκούντως ικανοποιητικά, τον μέσο πολίτη της γηραιάς ηπείρου, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης),τούς οποίους μεγαλύνεις και θαυμάζεις,κάνουν δημοψηφίσματα για ψύλλου πήδημα και για σκώρου τρύπα.

    Ζητήστε το , λοιπόν, ΕΣΕΙΣ το δημοψήφισμα να δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκκος.
    Αλλά ξέχασα…
    Εσείς περιμένετε τον «μεσσία» σας από το διευθυντήριο των Βρυξελλών υπό την μορφή κάποιας ντιρεκτίβας σαν αυτές περί γάμου ομοφυλοφίλων,σύνταξης ανδρών-γυναικών στα 85,καινούριας ΚΑΠ που εξαφανίζει την ελληνική αγροτιά,κάποιας συνθήκης που θα μαζεύει όλα τα προσωπικά δεδομένα υπό ηλεκτρονική μορφή τα οποία και είναι ορατά στον τελευταίο διευθυντή τράπεζας (βλ.Τειρεσίας).

    Μα την αλήθεία,απορώ Διαγόρα,πως καταδέχεσαι στην ταυτότητα σου να αναγράφεται η φράση «Υπηκοότητα Ελληνική» και δεν απαιτείς να αντικατασταθεί με το «ευρωπαϊκή».

  25. Νίκος said

    Θεοπρόβλητε,
    Το να πάει ο λύκος στο λειβάδι και να φάει ένα πρόβατο, δεν είναι είδηση. That’s the way it is. Ετσι είναι το παιχνίδι. Για αυτό βάζει ο βοσκός έναν τσοπανόσκυλο να τα φυλάει τα πρόβατα, και αν ο βοσκός πιάσει τον λύκο τον περνάει από λεπίδι. Ο λύκος είναι στους «απο κει» και παίζει το κεφάλι του.
    Αν ο σκύλος στα μουλωχτά το βράδυ φάει ένα πρόβατο, τότε είναι είδηση. Και είναι διπλά μεμπτό γιατί αυτός ήταν θεματοφύλακας, και όχι μόνο απέτυχε, αλλά το κακό το προκάλεσε ο ίδιος.
    Το ίδιο ισχύει με τους παπάδες. Οι υπόλοιποι δεν ήταν θεματοφύλακες της ηθικής. Δεν είχαν επάγγελμα/λειτουργημα την διαφύλαξη της ηθικής. Ο θεματοφύλακας όμως της ηθικής, «το βράδυ» να ικανοποιεί τα «κουσούρια» του, στέλνοντας βρέφη στον θάνατο; Διπλά καταδικαστέο. Και μην μου πει κανείς την καραμέλα ότι ο ίδιος δεν τα έκανε, μόνο έβλεπε βίντεο, γιατί όλοι ξέρουμε ότι για να σταματήσουν να σφαγιάζονται τα βιζόν και οι ερμίνες είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε γούνες.
    Η ταυτότητα δεν είναι λάβαρο, ούτε δήλωση αυτοπροσδιορισμού. Είναι ότι χρειάζεται το κράτος να ξέρει για σένα σε πρόχειρη ζήτηση . Φυσικά και θα έπρεπε το ΑΦΜ να είναι στην ταυτότητα. Και παντού. Ο αριθμός ταυτότητας αλλάζει αν αλλάξεις ταυτότητα, το ΑΦΜ σε ακολουθεί πάντα.
    Χιλιάδες συμπολίτες σου έχουν διπλά ΑΦΜ (= μισή φορολογία), διπλούς αριθμούς μητρώου στο ΙΚΑ (= δυνητικά διπλές παροχές/συντάξεις/αναπηρίες). Η μη ύπαρξη αντιστοίχισης «ένα προς ένα» ευνοεί τους «παραβατικούς» εις βάρος των νομίμων (…άρα και ηθικών…), με ισχυρό αντίκτυπο στην τσέπη των νομίμων.
    Πολέμα για την μη κατάχρηση προσωπικών δεδομένων, όχι για την «εξασφάλισή της» μέσω της μπαχαλοποίησης. Και αν το ζητούμενο είναι η τσέπη μου, σίγουρα το μπάχαλο επιβαρύνει τον νόμιμο πολίτη περισσότερο από το αν η VISA ξέρει ότι ψωνίζω συχνά ξύδια.
    Η δαιμονοποίηση πραγμάτων και καταστάσεων περνάει εύκολα στους αδαείς, και εξυπηρετεί τους έχοντες συμφέρον, οι οποίοι και την προωθούν.

    ————————————
    2009-01-31, 11:15

    @ΘΒ
    γράψαμε παράλληλα.
    Οσον αφορά τις καραμέλες (πρόσεχε, θα χαλάσουν τα δόντια σου) για τα δημοψηφίσματα, η συντριπτικότης του αναμενόμενου αποτελέσματος ουδόλως επιτάσσει την πραγματοποίηση και υιοθέτηση του. Αν έκανες δημοψήφισμα με ερώτημα «Να καταργηθεί η φορολογία εισοδήματος;», πόσο λιγώτερο από 97% νομίζεις ότι θα έπαιρνε το «ΝΑΙ»; Αρα λοιπόν, δημοψηφίζουμε και υλοποιούμε;
    Οσο για τους αγρότες, διάβασε αυτό και πες μου πού κάνει λάθος ο συγγραφέας.
    Αν τον Μάιο, που είναι παχιά τα μπαμπάκια, βγουν οι νταλικιέρηδες και βάλουν φωτιά στα χωράφια για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους δώσει αύξηση στα κόμιστρα, εσύ θα πεις «Μπράβο, καλά κάνουν αφού διεκδικούν τα δικαιώματά τους»;
    Και επειδή έχεις έτοιμο το hexalene, μην ξεχάσεις να μου πεις πού κάνει λάθος ο παραπάνω συγγραφέας, εγώ ως μειωμένης αντίληψης το λάθος δεν το βρήκα.

  26. @Νίκο

    Ξεκινώ από το τέλος.
    Σε εποχές κατά τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι τα golden boys των κεντρικών τραπεζών,δηλαδη αυτοί που καθόριζαν αν και πώς θα ζεί ο πλανήτης, τρώνε και πίνουν ,στην υγειά των κορόιδων,εμπορευόμενοι φρέσκο αέρα είναι εξαιρετικά θρασύ να μιλά κανείς για τους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

    http://syrizalesvou.blogspot.com/2008/01/blog-post_1255.html

    Κατά τα άλλα θαυμάζω την εμπιστοσύνη σου στο διευθυντήριο.
    Πρόσεχε με τις πολλές ευρωπαϊκές ασπαρτάμες.Οι κακές γλώσσεις λένε ότι κάνουν το μυαλό τυρόγαλο.

  27. Νίκος said

    Για τους νταλικιέρηδες που αγωνίζονται να επιβιώσουν, καμιά κουβεντούλα;

  28. Υπομονή και κατανόηση ,όπως τότε που οι ίδιοι είχαν κλείσει τους δρόμους.

    Τα υπόλοιπα βρυξελλιώτικα κι εκσυγχρονιστικά τα ακούω βερεσέ.

  29. stardust30 said

    @Δημήτρης213:

    «Το έγραψα μία το έγραψα δύο.Θα το ξαναγράψω.Γιατί επιμένετε να κατηγορείτε τον Χριστιανισμό ως ιδέα , ενώ ξέρετε πολύ καλά οτι όποια στραβά έχει είναι ευθύνη ανθρώπων και δη ηλιθίων.»

    Μα ο χριστιανισμός αγαπητέ είναι κατασκεύασμα κάποιων που πήραν την φανταστική ιστορία ψαράδων (και ενός θαυματοποιού-ξυλουργού) και την παρουσίασαν όπως οι ίδιοι ήθελαν ώστε να κερδίσουν χρήμα και εξουσία.
    Ακόμη και σήμερα ο χριστιανισμός είναι υπεύθυνος για τον ψυχικό ευνουχισμό πολλών νέων, οι οποίοι «αυτοκτονούν» καθημερινά ακολουθώντας ανούσιες οδηγίες-κατευθύνσεις από γέρους ιερείς που ποτέ τους δεν έμαθαν τί σημαίνει να ζεις πραγματικά. Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι πολλοί που απέκτησαν ψυχολογικά προβλήματα από την διαρκή πλύση εγκεφάλου μέσω της κατήχησης στο σχολείο, στην εκκλησία, στο σπίτι και τώρα έχουν καταντήσει ψυχικά ανάπηροι.
    Μάλλον δεν μπορείς να καταλάβεις πως η βιομηχανία του χριστιανισμού είναι από τις πιο κερδοφόρες για τους δημιουργούς της, και πως αξίες όπως αγάπη, αλτρουισμός, ηθική, τιμιότητα δεν χρειάζονται θρησκευτική στέγη για να υπάρχουν.
    ____________________________
    Όσον αφορά για το θέμα του άρθρου δεν πιστεύω πως το 86% είναι συνειδητά ορθόδοξοι χριστιανοί, απλά τους αρέσει να λένε πως ανήκουν με τους «επικρατέστερους»(ορθόδοξοι) και όχι «με τους άλλους» με την ίδια λογική που κάποιος Θεσσαλονικιός λέει πως υποστηρίζει παοκ ή άρης και κάποιος αθηναίος ολυμπιακός ή παναθηναϊκός.
    Αυτοί που είναι συνειδητά ορθόδοξοι (τηρούν κατά γράμμα όλο το εθιμοτυπικό) δεν πιστεύω πως ξεπερνούν το 5-6% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, είναι κατά την μεγαλύτερη πλειοψηφία τους γέροι που λόγω της ανοίας τους έχουν στραφεί στον θεό.

  30. Θου Βου, στο πρόβλημα που περιέγραψα «ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα λειτουργούν βάσει πελατειακών σχέσεων με τους ψηφοφόρους, κι έτσι περισσότερη σημασία έχει το τι θέλουν οι πολλοί παρά το τι είναι δίκαιο» εσύ προτείνεις δημοψήφισμα, δηλαδή να γίνει αυτό που θέλουν οι πολλοί; μμμ, μάλιστα. Τέλος πάντων, σου απάντησε ο Νίκος. Τελικά η ανάγκη για Ελιτισμό προκύπτει εκ των πραγμάτων. Θα εισηγηθώ να ονομαστεί το κίνημά μας «ΣΕΕ»: Σύνδεσμος Ελιτιστών & Ευρολιγούρηδων.

  31. Διαγόρα

    To περί «ελιτισμού» το έχω αντιληφθεί πλήρως.
    Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πώς περιμένετε με τέτοια «ελιτίστικη» και αφ υψηλού οπτική των πραγμάτων να γίνετε δημοφιλές ή πλειοψηφικό ρεύμα.

    Εκτός εάν,όπερ και ορθολογικότερον,βασίζεστε στις κολλεγιές με ομόφρονες σας ελιτιστές-λαχανάκια Βρυξελλών,οι οποίοι θα επιβάλλουν στους βρωμύλους κατοίκους της ψωροκώσταινας τα υψηλά ιδεώδη του σοφού αποικιοκράτη επιβήτορα.

    Ξέρεις ,όπως τότε στην Άγρια Δύση που οι «φωτισμένοι» αγγλοσάξωνες δεν επέτρεπαν στα ινδιανάκια να φορούν τα παραδοσιακά τους ρούχα,τους άλλαζαν τα ονόματα και τους απαγόρευαν να γιορτάζουν κατά τα έθη τους.

    Βεβαίως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκύψει κάποιος πιο ελιτιστής από εσάς,τύπου Πούτιν,και να χάσετε τα προσδοκώμενα αυγά και τα πασχάλια σας και τα λαχανάκια τον ύπνο τους.

  32. Γιατρός Του ΙΚα said

    Η αγάπη σου για τον εθνικιστικό,άγριο,ιμπεριαλιστικό νεορωσικό καπιταλισμό Θ.Β. δεν κρύβεται.Αρκεί κάποιος να ανάψει ένα κεράκι ή να φιλήσει καιροσκοπικά το σιχαμένο βρωμόχερο κάποιου εκφυλισμένου πάπαρδου για να γίνει στα μάτια σου ισάγιος και ήρωας.Να τον χαίρεσαι τον αντιδυτικισμό σου που μασκαρεμένος ώς αντιιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτε άλλο από από καθυστερημένη,μισαλλόδοξη αντίδραση στο μόνο πράγμα που εδώ και 220 χρόνια κάνει όλους τους όμοιούς σας να λυσσάτε:στο πνεύμα του διαφωτισμού.
    Όλα τα άλλα που μας χρεώνεις είναι περισσότερο στη πλάτη του συναφιού που υποστηρίζεις οπότε λάθος πόρτες χτυπάς εδώ και καιρό.

  33. Νίκος said

    @ Αορατη + stardust
    Ο Δημητρης213 έγραφε τον Μάιο 2008, μάλλον τώρα δεν διαβάζει…

    @ΘΒ
    «Θα φάμε τους χριστιανούς σαν τους ινδιάνους»

    Η γνωστή μεθοδολογία σου, μου είχες λείψει… welcome back, keep going strong…

  34. Μία διευκρινισούλα, προς τον Θου Βου, αλλά και προς όλους εκείνους ανάμεσά μας που ίσως να αποκαρδιώνονται νομίζοντας πως το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι βαρύ κι αβάσταχτο, και ουτοπικό: δεν φιλοδοξούμε καθόλου μα καθόλου να γίνουμε δημοφιλές ή πλειοψηφικό ρεύμα. Και ευτυχώς, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Το μόνο που θέλουμε είναι να ενώσουμε τη φωνή μας αρκετοί από εμάς έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, και να έχουμε ίσως και μία παρέα να συζητάμε μεταξύ μας τα των θρήσκων και να γελάμε. Οι ομοφυλόφιλοι, για παράδειγμα, ούτε δημοφιλείς είναι, ούτε πλειοψηφικοί, αλλά από τη στιγμή που οργανώθηκαν κατόρθωσαν να κάνουν κάποια δίκαια αιτήματά τους να συμπεριληφθούν μέσα στη γενικότερη αίσθηση του δικαίου των δυτικών κοινωνιών. Κάτι αντίστοιχο θέλουμε απλά κι εμείς, και για την ψωροκώσταινα.

  35. stardust30 said

    φίλε Νίκο, εγώ απευθύνομαι σε όλους τους «Δημήτρηδες» τους διαδικτύου.. ;)
    Περιμένω και ένα e-mail σου έτσι;

  36. nextmind said

    Ιδού ο πατήρ της φαυλότητας θεός του Θου Βου.

    Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποίος κατάντησε τους πάλε ποτέ κραταιούς και μέντορες της δημοκρατίας ΕΛΛΗΝΕΣ σε «βρομύλους, κατοίκους της ψωροκώσταινας»…
    Ξαφνικά σε ενοχλούν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, κομμουνιστές, σοσιαλιστές και όλοι, ενώ κάνεις γαργάρα τον επιβήτορα της παρθένας, μισάνθρωπο και εμφανώς ηλίθιο θεό σου.

    Ας ενημέρωνε κάποιος τους «γραικύλους» για το πόσο βαθιά στην τσέπη τους έχει χωθεί ο Εβραίος θεός τους και θα έβλεπες ποια είναι τα ποσοστά πλειοψηφίας που νομίζεις ότι σε υποστηρίζουν.

  37. Νίκο, ο Δημήτρης μπορεί να μη διαβάζει, αλλά διαβάζουν άλλοι. Παραδείγματος χάρη ο Θεοπρόβλητος:

    «Αορατη Μελανη με κολαζεις βαζοντας με στον πειρασμο να απαντησω.»

    Θεοπρόβλητε αγόρι μου, πολύ εύκολα κολάζεσαι παλικάρι μου! Πού να σου κάνω και κάτι κολπάκια που ξέρω! :-D

    «Υπαρχει πρωτα από ολα το αυτεξουσιο και η αυτοδιαθεση του προσωπου ακομα και βαπτισμενου και δευτερον τα μυστηρια δεν ειναι μάγια. Ειναι αμφιδρομα. Ως μυστηριακη θεωρειται η προσεγγιση του θειου πτος τον άνθρωπο. Οχι ομως η προσεγγιση του ανθρωπου προς το Θειο.»

    Δεν μου απαντάς. Εγώ είπα ότι αν τα μυστήρια έχουν κάποια αξία, θα έπρεπε να βλέπουμε καλύτερη συμπεριφορά στατιστικά τουλάχιστον στους ιερείς. Τίποτε τέτοιο δεν βλέπουμε.

    «Οι ιερεις διεπονται από τους ιδιους κανονες οπως οι ΠΑΝΤΕΣ και αντιμετωπιζουν τα ιδια ακριβως διλημματα. Αλλοι τα αντιμετωπιζουν επιτυχως, άλλοι δεν μπαινουν καν στον κοπο επειδη ειναι διεφθαρμενοι…»

    Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν διεφθαρμένοι ιερείς; τι το ελκυστικό βρίσκει ένας διεφθαρμένος σε μια γνήσια πνευματική ζωή; μήπως – λέω μήπως – δεν είναι γνήσια πνευματική η ζωή που του προτείνεται;

    «και αλλοι βρισκονται και καποια δεδομενη στιγμη η περιοδο σε πτωση για να το πληρωσουν ακριβα με την δημοσια διαπομπευση τους ενα αντιθεσει με οποιονδηποτε άλλο πολιτη.»

    Πτώση; Τι είναι αυτό πάλι; Μετά το μυστήριο του χρίσματος, μετά από τόση ενασχόληση με το πνεύμα, πτώση; Αντιφάσεις αγαπητέ μου!

    «21 πιαστηκαν για παιδεραστια τον παπα ξεφωνισαν άπαντες.»

    Φυσικά! Φυσικότατα! κι εγώ θα τον ξεφωνίσω χίλιες φορές! διότι το παίζει ανώτερος, το παίζει πνευματικός οδηγός, το παίζει πνευματικός άνθρωπος, και ξεπέφτει εκεί κάτω! οι άλλοι, οι απλοί πολίτες, δεν ζητούν ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν αξιώνουν σεβασμό στο σχήμα τους και φιλιά στο χέρι! Αν το σχήμα έχει τόση και μόνο τόση αξία, αν το σχήμα μπορεί, έστω και μία στο εκατομμύριο να κρύβει τέτοια λέρα, όχι μόνο δεν αξίζει σεβασμό, αλλά αξίζει διαπόμπευση από μόνο του!

    «Αν ολοι οι παπαδες που γνωρισες εσυ ηταν διεστραμενοι να αναρωτηθεις για τα μερη που συχναζεις. Η τηλεοραση δεν ειναι κριτηριο αλλα παραμορφωτικος καθρεπτης.»

    Σε εκκλησίες πάντως δεν συχνάζω πλέον. Ξέρω όμως ιστορίες προσωπικές, πολλών ανθρώπων. Φίλης μου που τη χούφτωσε παπάς όταν ήταν δέκα χρονώ κοριτσάκι και δεν τολμούσε να το εξολογηθεί στη θεούσα μάνα της, ανθρώπων που τους απομυζούν το χρήμα συστηματικά (τέτοιοι είναι σωρό, μη σου πω όλοι), και άλλες τέτοιες ιστορίες αφθονούν. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα, όλοι τα ξέρουμε.

    «Ο Χριστιανισμος ΔΕΝ ειναι οτι δηλωσει ο καθενας ουτε καν ότι δηλωσουν εκεινοι που υποτιθεται πως τον εκπροσωπουν. ο άλλος γινεται παπας για την κονόμα και ο αλλος για την εξουσια.»

    Κόψτε λοιπόν την κονόμα και την εξουσία από το παπαδιλίκι! Να δούμε τότε πόσοι θα γουστάρουν να γίνουν πνευματικοί οδηγοί!

    Άντε γιατί τα πήρα στο κρανίο!

  38. Τι να σεβαστούμε δηλαδή από το στρατό; Τα πεταμένα λεφτά; Τους κομπλεξικούς ανθυπαρβυλοφύλακες που επειδή έχουν από ένα Δ σε κάθε ώμο νομίζουν ότι κάτι κάνουν; Ή μήπως τα ΚΑΑΥ που έχουν τσιμεντώσει – παρανόμως – ένα σκασμό παραλίες;

  39. theotherone said

    «Η θρησκευτική ομοιογένεια, εκφραζόμενη είτε σάν παραγματική θρησκευτική πίστη ή σάν τήρηση της παράδοσης, αποτελεί πλεονέκτημα για ένα κράτος.»

    Ωχ, πλάκωσε ο Λεβιάθαν!

Σχολιάστε